четвъртък, 29 април 2010 г.

Шоколадова вана с пяна

Шоколадът заема едно от челните места в списъка с изкушения, но за моментите на максимално удоволствие и релакс, ако ще е шоколад, нека бъде цяла вана!

Предлагаме ви две рецепти за отпускаща, сладка вана, която да опитате в домашна обстановка с чаша горещ шоколад за десерт, приятна музика и любимия човек.

За да се къпете в шоколад са ви нужни:

1 чаша от предпочитаната пяна за вана, която е на разположение в банята (по възможност без аромат).
1/3 неподсладено соево мляко, около ½ ч.ч.настърган на много ситно черен шоколад или натурално какао на прах 

Начин на приготвяне: 




Подгрейте млякото при не много висока температура и постепенно добавяйте шоколада или какаото към него. Наглеждайте и внимавате да не кипне. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

Оставете да поизстине за известно време, а след това разбъркайте още веднъж, точно преди да добавите получената шоколадова смес към пяната за вана.

Друг начин, по който може да приготвите същата шоколадовата вана, без да стоите над печката е с помощта на ½ ч.ч.сухо мляко и около ½ ч.ч какао на прах.

В този случай единственото нещо, което трябва да направите е, да смесите сухото мляко с шоколада на прах. Разбъркайте добре и да ги прибавете към пяната за вана.


Разбъркайте отново и сипете количеството, което искате във ваната. След това винаги може да добавяте и още от шоколадовата смес, в случай че „не ви е достатъчно сладко“.

Ваната ще тонизира и освежи кожата ви, а като бонус – ще я направи ароматна и още по-мека!

Ако нямате вана, винаги можете да си направите маска само на лицето и да вдишвате дълбоко докато тя стои на лицето ви.

Душ гелът с този аромат също ще свърши работа, а като награда за някоя от малките ежедневни победи можете да отидете на масаж с шоколад




Източник: tialoto.bg

сряда, 28 април 2010 г.

Шоколадът IV част

Шоколадът – европейска сладост. 


След като Ернан Кортес завзел Мексико през 1521 г. испанците бързо се образовали в изтънчения вкус на шоколада. Контактът им с ацтеките отворил широко портите не само на обмена на идеи и технологии, но и огромния и нов европейски пазар за екзотични храни, като самото какао. Той разбира се съвсем не бил единствената местна американска храна, която испанските изследователи срещнали и пренесли у дома. Техните кораби се завръщали претъпкани не само с какаови семена, но и царевица, люти чушки, ванилия и домати. По-късно към тях се присъединили и картофите, с което Европа окончателно започнала да готви с продукти от целия свят.

Едва ли някому е чудно как точно конкистадорите се сдобили с какао. Когато през 1521 г. Кортес повел хората си срещу воините на Монтесума и ги разгромил, ограбил имането на ацтекските благородници, сред които имало и много какао. И скоро испанските войници започнали да изискват трофея от същите хора, от които го събирали и ацтеките. 



В Испания, хората не можели да се наситят на новата напитка, никога досега неопитвана извън Америките. Главоломното нарастване на консумацията изисквало труда на милиони хора в отглеждането, брането и обработката както на захарта, така и на какаото. От началото на 17 до края на 19 век повечето работна ръка били роби – най-евтината възможна за собствениците на плантации. Първите поробени за каузата на шоколада били същите местни централноамериканци, но скоро недостига допълнил редиците им с пресни постъпления от Африка. В същото това време, между 1759 и 1788 година, над 12 милиона фунта шоколад били поглъщани годишно само в Мадрид.

Първоначално испанците, както споменах по-горе, пиели шоколада с канела и захар. Горчивият му вкус още първоначално не им се понравил, което, разбира се, съвсем не секнало ентусиазма им. Били опитани множество комбинации, но най-разпространената (онази с канелата и захарта) се утвърдила, раждайки днешния горещ шоколад

Шоколадът III част

Какаото се превръща в ценен европейски внос. 




Първият контакт на Европа с шоколада се свързва със завладяването на Мексико през 1521 г. Испанците бързо оценили стойността, придадена на какаото, и имали възможност да наблюдават ацтекския обичай на пиене на шоколад. В резултат на това, съвсем скоро корабите им започнали да извозват какаови семена към майка Испания. Скъпият вносен продукт, както обикновено се случва, се превърнал в елитарен приоритет и символ на положение на европейските високи класи за следващите около триста години.

В световна сензация обаче се превърнал подсладеният шоколад. В родината си испанците също започнали да приготвят горчива напитка, която подправяли с канела. Но тя не паснала съвсем на по-различния европейски вкус и скоро започнали да я подсладяват със захар. В интерес на истината, иберийците успели да запазят тайната на шоколада за близо век, преди остатъка от Европа да се усети какво пропуска. Сладкият шоколад бързо се превърнал в последна мода из целия стар континент. При все това, продукт на изключително скъпите вносни захар и какао, той останал привилегия само на червивите с пари европейци. Например във Франция шоколадът бил достъпен единствено за членовете на кралския двор. 



Подобно на маи и ацтеки – нали знаете, че малко неща се променят в историята, а само се повтарят – европейците също изобретили свой специален протокол за сервирането и консумацията на шоколад. Те дори изобретили съответни порцеланови и сребърни сервизи и чаши за шоколад, които за дълго време служили като символ на заможност и могъщество. Развили се и първите какаови плантации, които да задоволят незадоволимото европейско гърло. 

понеделник, 26 април 2010 г.

Шоколадово СПА гони умората и разкрасява


Всеки обича шоколад: първо, защото е вкусен, второ понеже повдига настроението
 и ни кара да се чувстваме весели. Шоколадът обаче се използва и за разкрасяване.
Какаото в него стимулира обмяната на веществата и повишава циркулациата на кръвта.
Какаото още съдържа и много други полезни вещества, които успешно борят целулита и наднорменото тегло.
Неслучайно в козметичните магазини изобилстват от шоколадова козметика. СПА
 с шоколад може да си спретнете и у дома, издават френски дерматолози.

С една баня от шоколад ще тонизирате тялото си и
умората ще изчезне.

За тази процедура, ще ви трябва 200 г
какао на прах, което да разтворите в литър топла вода.

Намазвате се цялостно и стоите около 15-20 минути.
Косата ви ще заблести, ако й направите маска 
с две супени лъжици какао на прах, смесено с една супена лъжица
 ракия.
Получената каша нанесете в корените и масажирате скалпа.
Измийте след 10-15 минути.
Шоколадът е не само за ядене, той оказва ефект и за разкрасяване.
Източник: Ezine.bg

петък, 23 април 2010 г.

Шоколадът II част

Aцтеките. Към 1400 г. Централна Америка имала нови господари. Ацтекската империя доминирала в по-голямата част от региона. Техните земи се простирали от Северно Мексико до земите на маите в Хондурас.

Някои учени смятат, че “чоколатъл” е ацтекската дума за шоколад. Други, обаче, твърдят, че това всъщност е испанска комбинация от ацтекското “какауатъл”, значещо горчива вода, и майското “чокалха”, от своя страна обозначаващо гореща вода. 



Ацтеките обаче не били способни да отглеждат какао. То не виреело в сухите хълмове на Централно Мексико – сърцето на Ацтекската империя. Така че този народ бил принуден да търгува какао с маите и останалите местни племена, за да осигури постоянния приток на семена, нужни за приготовление на шоколад. В отстоящите на юг земи на маите, ацтекските търговци пълнели кожени раници с какао, който ценен товар бил пренасян на крака до столичния град – Теночтитлан – намиращ се в рамките на днешно Мексико Сити.

Какаото бързо се превърнало в основен търговски продукт на ацтеките – не само като ценно питие, но също и като разменна монета, дар за боговете и данък към владетелите. Последната практика започнала от това, че ацтекските владетели изисквали редовен данък от обикновените граждани и покорените народи, наричан понякога и “откуп”. Поради ценността на какаото тези, които живеели в райони, в които се отглеждало, плащали в семена. Разбира се, това не били единствените стоки – използвали се също и чаши за какао, пера, кожи от оцелот, някои скъпоценни камъни и много други.

А например, дворът на Монтесума предполагаемо консумирал над 2000 чаши шоколад дневно, петдесет от които се смята, че изпивал самият император.

Подобно на по-ранните маи, ацтеките също консумирали горчива шоколадова напитка с подправки. Захарта, като земеделски продукт, била непозната на древните жители на Централна Америка. 



В обществото на ацтеките, обаче, само управниците, свещенослужителите, заслужилите воини и уважаваните търговци можели да си позволят свещената отвара. Шоколадът изпълнявал специална роля в кралските и религиозни обреди и при двата народа. Свещениците принасяли какаови семена в дар на боговете и поднасяли шоколадови напитки по време на церемониите.

Някои съставки променяли гъстотата, аромата, цвета и дори предназначението на отварата. За да му придадат дълбока, кървавочервена следа за ритуални нужди, ацтеките прибавяли ачиоте, семе от анатовото дърво.

Шоколадът бил ацтекския вариант на божествената амброзия, тъй като, според легендата, лично богът Кетсалкоатъл донесъл райското какао на Земята. В следствие на това той самият бил изгонен от останалите божества, които смятали, че единствени трябва да го пият. 

Шоколадът I част

Вкусната тайна на какаовото дърво била открита преди около 2000 години в тропическите гори на Америките. Плодовете на това дърво съдържат семена, от които всъщност се приготвя шоколад.

Историята на превръщането му от местна централно американска напитка в световна сладост обвързва множество култури и континенти. Първите хора, известни с приготовлението на шоколад, били древните култури на Мексико и Централна Америка. Тези народи, в това число маите и ацтеките, смесвали семената на какаото с различни сезонни билки, получавайки пикантна, пенеста напитка. По-късно испанските конкистадори пренесли семената в родината си, където били създадени нови рецепти. От тогава насам, развитието на технологиите и нововъведенията са променили вида и вкуса на шоколада, но и до ден днешен той остава един от най-любимите аромати в световен мащаб.

Корените на шоколада в древна Централна Америка. Повечето хора свързват името шоколад със сладките бонбони, произвеждани в днешни дни. Но всъщност, в древното минало на Централна Америка, той бил консумиран като горчива напитка. И за тези хора той не бил просто любима храна, а също играел и важна роля в религиозния и социалния им живот. 



Маите.
Първите, за които със сигурност се знае, че са познавали тайната на какаото, са маите от класическия период (250 г.пр.н.е – 900 г.сл.Хр.). Неговото присъствие в културата им е открито в множество фигури и истински останки в древни съдове от разцвета на майската цивилизация. Маите населявали обширни земи и често търгували помежду си на големи разстояния. Границите им покривали днешно Южно Мексико, териториите на Белиз, Гватемала, Хондурас и части от Ел Салвадор.

Археолозите не са сигурни как точно маите на първо време са открили тайната на какаото – дърво, растящо в дебрите на дъждовните гори из тяхната родина. Но едно нещо е сигурно – шоколадът бил почитано питие. Върху множество реликви от тяхно време са изрисувани сцени с хора пиещи и наслаждаващи се на напитката. 



Именно маите и техните потомци в Централна Америка пренесли дървото от дъждовните гори в собствените си земи, където го отглеждали и берели. Когато през 1967 г. в Ел Салвадор случайно било открито майско село, край домовете били открити останки от какаови градини, а доста от глинените съдове съдържали добре запазени семена. Явно, плодът бил дотолкова ценен, че местните жители събирали семена от дъждовните гори и ги пресаждали в домашните си градини. 


Вероятно обработката на какаото, която прилагали, не се различавала особено от днешната. Маите оставяли плода да ферментира, след което оставяли семената да изсъхнат. Накрая ги изпичали на решетка, държана над жив огън. След това черупките трябвало да бъдат отстранени и семената смлени до паста, което се извършвало с помощта на малък камък, наречен мано, върху повърхността на по-голям, носещ името метате. Най-накрая, от тази паста, смесена с вода, люти чушки, царевично брашно и други съставки и подправки, маите правели своята шоколадова напитка.
Сред маите от класическия период всеки, независимо от благосъстоянието си, можел да се наслади на шоколадовата напитка. Заможните просто го пиели от съдове, изящно декорирани от специално обучени художници. В интерес на истината, именно тези декорации показват най-много от положението на шоколада в живота на древните маи. Някои изобразяват царе или дори богове или животни, пиещи горчивата напика. Върху тях, също така, и изписан специалният глиф, значещ шоколад в писмения език на маите. В допълнение, историческите източници от онова време съдържат множество подробности относно ролята му в обществото.

Какаото и шоколада били широко прилагани за церемониални цели. Като абсолютен фаворит сред местните царе и свещеници, той вземал специално участие и в съответните церемонии. Дори тамошните двойки пиели шоколад при своите брачни церемонии. Но може би най-свещеният ритуал за маите бил обета на кръвта, а сцени от древни религиозни текстове понякога показват свещеници, извършващи нужния ритуал над какаови шушулки

четвъртък, 22 април 2010 г.

Как е шоколад на различните езици?!

Африкански: sjokolade
Беларус: sakalada 
Чешки: cokolada 
Датски: chokolade 
Холандски: chocolade 
Английски: chocolate 
Естонски: sokolaad 
Фински: suklaa 
Френски Chocolat 
Немски: Schokolade
Хавайски: Kokoleka 
Унгарски: csokolade
Албански: çokollatë 
Арабски: شوكولا
Виетнамски: sôcôla

Индонезия: coklat 
Италиански: La cioccolata 
Японски: shokora, chokore 
Малтийски: cikkolata 
Обикновено Gaelic: shocklaid 
Норвежки: sjokolade 
Полски: czekolada е 
Румънски: ciocolata 
Руски: sokolad 
Словакия: cokolada 
Гръцки: σοκολάτα 
Шведски език: choklad
Датски: chokolade
Естонски: šokolaad
Ирландски: seacláid 

неделя, 18 април 2010 г.

Яжте сладолед за добро настроение


Само една лъжичка от студеното изкушение ни прави
 по-жизнени.
 Любовта към сладоледа не е случайна. 
Пристрастяването към сладкото удоволствие се дължи до голяма степен на факта,
че той ни прави по-щастливи. 
Това вече е научно обосновано:)) Чрез експерименти учените доказаха, че сладоледът кара
хората да се радват и да се чувстват много щастливи. Оказало се, че сладоледът влияе на тези
зони на мозъка, които отговарят за  усещането на радост. Било установено още, че за да се
почувства човек щастлив, е достатъчна само 
една лъжичка от сладоледа.
Доскоро се смяташе, че шоколадът е най-доброто средство да се
чувстваме щастливи, но този факт го измества от първенството в списъка на
 “щастливите храни”.

Защо обичаме сладолед?

Още легендарният лекар Хипократ, бащата на медицината, е съветвал
 да се консумира замразен крем, който подобрява общото състояние на човека.
 И е бил прав Хипократ, защото: Сладоледът стимулира изработването от
организма на особено вещество - серотонин,
 който е способен да ни защити от стреса, както и да повдигне настроението ни.
В сладоледа има почти 100 ценни вещества: повече от 20 аминокиселини, 
около 25 различни мастни киселини, 30 минерални соли, 20 различни
витамина, калций, фосфор.
Този вкусен продукт има висока хранителна ценност и много
 добре се усвоява от организма.
Млякото и сметаната, от които се произвежда сладоледът,
 съдържат Л-триптофан - 
това е много активен естествен транквилизатор, който успокоява нервната
система.
Клинично доказано е, че това вещество даже помага в
 борбата срещу безсънието.
Сладоледът има нисък гликемичен индекс, или казано
по-просто, от гледна точка
 грижата за талията порция сладолед е по-малко
опасна от парче сметанова или
 шоколадова торта.


Източник: Gotvarstvoto.georgievi.net

петък, 16 април 2010 г.

Тъмен шоколад-добър за пациентите при заболяване на черния дроб

Лекарите скоро може да предписват доза черен шоколад за помагане на пациентите с чернодробни заболявания, според ново испанско проучване. 

Изследването показва, че от тъмния шоколад може да се възползват пациенти, страдащи от цироза на черния дроб и от опасно високо кръвно налягане в корема.

Черния шоколад съдържа мощни антиоксиданти, които намаляват след хранене  кръвното налягане в черния дроб (или портална хипертония), свързани с повредени кръвоносните съдове черния дроб (ендотелна дисфункция).

"Както и модерните технологии и високата наука, е важно да се проучи потенциала на алтернативни източници, които могат да допринесат за цялостното благополучие на пациента, "професор Марк Thursz Д-р FRCP, заместник-секретар на EASL и професор по хепатология, в Кралския колеж в Лондон каза.

"Това изследване показва ясна връзка между яденето на тъмен шоколад и портална хипертония и демонстрира потенциалната важност на подобряването на управлението на пациенти с цироза, за да се сведе до минимум появата и въздействието на края чернодробно заболяване етап и свързаните с нея рискове смъртност ", добави той.

По този начин яденето на черен шоколад може в крайна сметка да предотврати потенциалната заплаха за пациенти с цироза.

В проучването, 21 пациенти с чернодробни заболявания  са били избрани да получават течна храна, съдържащи бял шоколад или едната от които съдържа тъмен шоколад. Различни измервания са взети преди хранене и 30 минути след това.

Тъмните храна шоколад води до по-малки покачване на кръвното налягане в черния дроб.

Бял шоколад не съдържа какао, флавоноиди, които имат антиоксидантно свойство.

В Проучването бе на Международната конференция за черния дроб CongressTM 2010 г., на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на черен дроб във Виена, Австрия. 



Източник: The time of India

сряда, 14 април 2010 г.

ШОКОЛАДЪТ НЕ Е САМО ЗА ЯДЕНЕ - СТАВА И ЗА ЧЕТЕНЕ! ;-)


Има нещо много символично в начина, по който в България се празнува 14-ти февруари. Една част от българите тогава отдаваме почит на виното. А една все по-голяма част пък от години празнуват на този ден Денят на влюбените като най-честата ни асоциация с този празник са… шоколадовите сърца, които точно покрай този ден са наводнили всички магазини.
Връзката между виното и шоколада не е чак толкова необичайна. Все пак и двете са продукт на ферментация. На гроздови зърна – при виното. И на зърна от какао – при шоколада. И както всеки друг продукт на ферментацията – и виното и шоколада ни замъгляват съзнанието. Понякога – фатално. (Важи и за хората, за които по принцип се казва, че нямат никакво съзнание… даже при тях важи още повече).
Още по-общата черта между виното и шоколада е, че и двете се считат за изкушения. И са тайното мъжко оръжие (поотделно или в комбинация) за достигане до сърцето на дамата. Или други нейни важни органи…
Но аз съм се разписал за шоколада не точно по повод на Свети Валентин. (Между другото, този празник съществува някъде откъм 14-ти век насам, а шоколадът идва в Европа почти два века по-късно… което значи, че самият светец никога не е опитвал от сладкото изкушение, а и че оригинално празникът е бил свързван все пак с виното).

Източник: Blog Challenge

Шоколад срещу инсулт

Дори по едно парче шоколад на седмица предпазва от инсулт, твърдят учени от университета в Торонто, Канада.


Изследване сред около 50 000 души установило, че тези от тях, които ядат шоколад, е 22% по-малко вероятно да получат инсулт от хората, които не ядат шоколад. А тези от тях, които са получили инсулт, но преди това са хапвали шоколад, е с 46% по-малко вероятно да починат в резултат на инсулта.


Смята се, че причината за това е, че шоколадът е богат на флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства, но изследователите от университета в Торонто искат да направят допълнителни проучвания. "Необходими са още изследвания, за да установим дали шоколадът наистина намалява опасността от инсулт или по-здравите хора просто е по-вероятно да ядат шоколад от останалите", заяви авторката на изследването Сара Сахиб.


източник: dariknews.bg

вторник, 6 април 2010 г.

Интересно: Разтопен шоколад дава идеята за микровълновата фурна

Разтопен шоколад дава идеята за микровълновата фурна.
Създателя й Пърси Спенсър има 150 патента, без да е завършил дори гимназия.

Годината е 1954, малко преди края на Втората световна война. Инженер от американската компания Raytheon работи денонощно върху създаването радарна инсталация за флота. Докато минава един ден покрай магнетрона (генератор на микро вълни), който разработва, той усеща нещо странно. Парчето шоколад останало в джоба му, изведнъж започва да се топи...Това, което е забелязъл, ще доведе много скоро до създаването на първата микровълнова печка. След години тя ще направи революция в храненето, а днес е дясната ръка на всяка работеща жена.

Източник: сп. Обекти