вторник, 29 юни 2010 г.

Шоколадът помага и при високо кръвно


Консумацията на парче шоколад дневно може да има същия ефект за високото кръвно като половин час упражнения, твърдят австралийски учени. Изследването, публикувано вBMC Medicine, показва, че шоколадът въздейства положително на хората, страдащи от високо кръвно, като може да намали риска от инфаркт с 20%.
Шоколадът, най-вече черният, съдържа флаваноли, които разширяват кръвоносните съдове, така кръвта тече по-лесно и налягането спада. В рамките на проучването са анализирани резултатите от 15 други изследвания върху качествата на шоколада и какаото. Специалистите установили, че участниците с хипертония, които ядели шоколад, можели да намалят кръвното си налягане с до 5%.
Необходими са обаче още изследвания, за да се разбере какво е оптималното количество шоколад, което трябва да се приема. При досегашните изследвания то варира между 6 и 100 грама на ден.
Източник: Health.bg 

четвъртък, 24 юни 2010 г.

Диета за душата с шоколад и сладолед



Може и да е вярно, че от шоколада и от сладоледа се дебелее. Но, както казват мнозина, по-добре пухкав и доволен, отколкото кльощав и сърдит.
Неотдавна учените откриха още едно алиби за яденето на шоколад - лекува депресии и предменструален синдром и може да се използва вместо антидепресантите. По-лечебни са тъмните и горчиви шоколади, които стимулират отделянето на хормона на щастието - ендорфин. Освен това горчивият шоколад заради по-високото съдържание на биофлавоноиди подобрява работата на сърцето и кръвообращението на здравите хора.
Националната служба по здравеопазване дори получи препоръка да лекува безплатно жените с шоколад. (За радост на производителите на това "лекарство", както и на любителите му.)
Междувременно финландски учени пък съобщиха, че любителките на шоколад раждат по-щастливи деца. Според "Ню сайънтист" детето има много по-големи шансове да се роди здраво и щастливо, ако по време на бременността майка му яде шоколад. Заключението се базира върху изследване, в което са участвали 300 бременни жени и децата им след раждането. Дори жените, които по време на бременността са били в депресия, благодарение на шоколада са родили весели и нераздразнителни деца. На тези, които отбягвали шоколада, децата им не се усмихвали и плачели повече.
Лекарите не отдават, разбира се, всичко на шоколада, а по-скоро на факторите, които заставят жените да ядат сладки неща, докато са бременни.
А сред тези фактори е и сладоледът. (Ако не знаете, сладоледът е измислен от китайците преди около 3000 години, но като пресни плодове със сладък сос и лед. Марко Поло пренася този шербет в Италия. Сметановият сладолед като калорийна бомба обаче е създаден от френските кулинари от епохата на Наполеон III и доразвит от австрийците, чиято е идеята за шоколадовия сладолед.)
Още Хипократ е написал, че сладоледът лекува посърването. Едва наскоро обаче бе потвърдено експериментално, че сладоледът лекува стреса. Това става благодарение на млякото и сметаната, които съдържат едно естествено успокоително - триптофан. Лекарите предписват медикаменти с антиоксиданта триптофан при лечение на безсъние, депресии, за стабилизиране на настроенията и намаляване на чувството за безпокойство и страх.
Источник: novinar.net

понеделник, 21 юни 2010 г.

Шоколадът по-сладък от целувката?!

Усещането при похапване на шоколад е по-приятно дори от целувката с любимия човек, установили учените. Изводът им е направен със съдействието на десетки двойки на възраст около 20 години.
Как? Младите влюбени трябвало да похапват шоколад, а после да се целуват. По време на двете занимания мозъчната и сърдечната дейност на влюбените били изследвани със специални електроди.
Резултатът? Шоколадът оказвал много по-продължително въздействи не мозъка на участниците, отколкото целувката. По време на похапването на лакомството сърцебиетето на влюбените се увеличавало двойно.
Причината? Някой елементи на шоколада имат свойството да въздействат психологически на човека, обясняват учените. Особено, когато го задържаме повечко върху езика. Освен това, още щом шоколадът се разтопи в устата, всички отдели на мозъка получават забележителен заряд, който въобще не може да бъде сравняван с възбуждането при целувката.
Учените отбелязват, че тази реакция била отчетена както при мъжете, така и при жените. Въпреки че похапването на шоколад се смята за много по-желано от нежните им половинки.

Източник: data.bg

вторник, 8 юни 2010 г.

Barry Callebaut създадоха шоколад срещу стареене

Основният принцип на подмладяващия ефект на Acticoa е наличието на флавоноиди. Тези съединения се съдържат в зърната от какао. В класическата рецепта за приготвяне на шоколад, по-голямата част от тези биологично активни вещества се разрушават. Barry Callebaut обаче са разработили нова технология, която позволява да се запазят флавоноидите. Според изследователите, флавоноидите поемат свободните радикали, като така предотвратяват преждевременното стареене.

Barry Calebauth-300 години История на шоколада





Френско-Белгийско-швейцарския Barry Callebaut AG е най-големият производител в света  на шоколадови и какаови продукти за индустриална и потребителска употреба. Barry Callebaut има своята корпоративна централа в Цюрих, Швейцария, като същевременно си запазва своите френски и белгийски корени. Бари Калебо се занимава  с  преработка и производство шоколад и какао в 22 страни в Европа, Северна Америка, Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския регион. Barry Callebaut държи 15 на сто от световното производство на  какао и доставка около 35 на сто в света гурме chocolatiers Историята на Компанията включва наследство на двете компании, белгийски шоколад машина Callebaut и френски съперник Cacao BarryДвете компании се обединяват през средата на 1990-тa година и техните сделки са дирижирани от швейцарски финансист Клаус J. Jacobs, чиято компания, Клаус J. Jacobs Holdings, притежава мажоритарен дял в Barry Callebaut.

Barry Callebaut постоянно допълват продуктовите си линии през вековете, чрез обработката на сурово какао Callebaut придобиват голямата си репутация най-вече заради качеството на продуктите, които произвеждат.


Barry Callebaut са признати от мнозинството за най-добрите шоколади в света. 


Официален представител на Barry Callebaut за България е "Алимко" ЕООД




четвъртък, 3 юни 2010 г.

Как да слабеем от любимия шоколад

За дамите, които обичат да си похапват сладичко и най-вече шоколад, но не искат да прекаляват с калориите, учени създадоха диетичен такъв. Новият революционен шоколад засища глада, удовлетворява апетита и топи колограмите. Какво повече да искаме?

Дейвид Едуардс е създателят на сладък шоколадов спрей, който се вдишва и така се задоволява нуждата да хапнем нещо сладко. Шоколадовият спрей ви доставя цялото удоволствие, което изпитвате, докато ядете истински шоколад, но без да е необходимо да се чувствате виновни или пък да дебелеете.

Според Едуардс, който е професор в Харвард, само с едно вдишване ще задоволим всичкия глад, който изпитваме към сладкото и ще намалим апетита си. Новият заместител на шоколада се очаква скоро да излезе на пазара в три различни вкуса - обикновен шоколад, малина и мента.



Източник: "Аз жената"