сряда, 14 юли 2010 г.

ШОКОЛАДА - FEEL GOOD


Повече от храна и по - малко от наркотик!


Един от най-приятните последици от яденето на шоколад е "доброто състояние на духа". Шоколада съдържа повече от 300 известни химикали. Учените са работили за изолиране на специфични химични комбинации, които може да обяснят на какво се дължи удоволствие от консумацията на шоколад.
Кофеинът е най-добре познат на тези химически съставки, той присъства в шоколада в малки количества. 

Теобромина е слаб стимулант и също присъства в малко по-високи количества. Комбинацията от тези две химични вещества (а вероятно и други) може да представи като "асансьор" към доброто настроение.

Phenylethylamine също присъства в шоколада. Всички тези стимуланти увеличават активността на невротрансмитерите (мозъчни химикали) в някои части на мозъка.

Докато стимулантите допринасят за временното чувство за добро състояние, има и други химикали и други теории, защо шоколада ни кара да се чувстваме добре. Може би най-противоречивите заключения идват от изследователи в Neurosciences институт в Сан Диего, Калифорния. 

Те вярват, че "шоколада съдържа фармакологично активни вещества, които имат същия ефект върху мозъка като марихуаната, и че тези химикали могат да бъдат отговорни за някои психози, свързани с шоколадовия апетит." 

Изолиранo е и друго вещество, невротрансмитер наричан още anandamide.
Интересното е, anandamide се произвежда естествено в мозъка. Изследователите обясняват, че тази констатация не означава, че яденето на шоколад е вредно,а по-скоро, че има съединения в шоколада, които спомагат да се чустваме добре.

Повече научни изследвания трябва да се направят, за да се разберат последствията на шоколада върху мозъка, което не пречи дотогава да се наслаждаваме на сладкото изкушение и да се усмихваме по-често, за да направим света около нас по-добър.


вторник, 13 юли 2010 г.

Шоколадовите хълмове



Почти всички деца биха се зарадвали ужасно много, ако видят планина от шоколад. А какво ще кажете за 1, 268 хълма от шоколад?


Би било прекрасна изненада. Да, обаче нещата не стоят точно така, защото става дума за една от най-големите туристически атракции в Бохол, Филипините - Шоколадовите хълмове. Още с пристигането си там, веднага ще се уверите, че изобщо не иде реч за нещо, което е направено от човешка ръка, както си мислят повечето хора, когато видят картичка на Шоколадовите хълмове


Името "шоколадови" идва от цвета на тревата по тях, която по време на сухия период от годината е точно с цвета на шоколад. Хълмовете са с конусовидна форма, с приблизително еднакви размери, на височина от 30 до 50 метра и заемат площ от около 50кв. км.. 
Геолозите все още спорят за произхода на хълмовете, макар най-тиражираната версия да е, че те са резултат на ерозия.



Естествено, в Бохол ще ви разкажат и две легенди за произхода на хълмовете. По-известната е за двамата гиганти, които се замеряли с камъни и големи скални отломки  След края на продължилата близо два дни битка, двамата се почувствали напълно изтощени и скоро забравили защо изобщо започнали да се бият и си тръгнали като приятели, забравяйки обаче да разчистят хаоса, който създали -това, което всички днес познават като Шоколадовите хълмове

По-романтичната версия е за гигант, наречен Арого, който се влюбил в смъртната Алоя. Когато Алоя умряла, Арого силно тъгувал и плакал и огромните му сълзи се посипали по земята и после се втвърдили, превръщайки се в Шоколадовите хълмове, като доказателство за вечната му скръб.



От Тагбиларан (главният град в Бохол), трябва да стигнете до автобусната спирка  в Дао и от там да хванете автобуса за Кармен. Там хората ще ви упътят кой точно автобус трябва да хванете. Добре е да хванете най-ранния и да помолите шофьора да ви спер до комплекс Шоколадовите хълмове, който е на 4 км. преди град Кармен. От там е нужно  да повървите около 10 минути пеш, за да стигнете до хълмовете.




Източник: idi.bg

сряда, 7 юли 2010 г.

Какао

         Приятен вкус, съпроводен със здравословни ползи


Какао наричаме зърната на какаовото дърво или направения от тях прах. Историята на отглеждането му започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението от 14-ти век, когато то било свещено за тях. Тогава се гледало на какаото като подарък от бог Куатцекоатл и било много ценено. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство.



Какаовите зърна били ползвани за направата на леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкуса на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какаоцаревица, ванилия и лют черен пипер. В Европа какаото попада най-напред в манастирите и в кралския двор, където се ползвало с голяма популярност сред придворните дами. Правителството на немския император Карл V, съзнавайки колко е важен този продукт, иска монопол над какаото. Но още през XVII век контарбандисти активно внасят какао в Нидерландия.
Първите лицензи за производство на шоколад измислят италианците. В Англия "Chocolate Houses" е по-посещаван от кафеените и чайни салони. През XIX век се появяват първите блокчета шоколад, а Жан Неаус изобретява първия бонбон с пълнеж.
Какаовото дърво расте само при топъл и влажен климат, в сянката на огромни дървета, в сърцето на тропически гори, заобиколени от пищна, ярка зеленина. Разпространено е предимно в Северна и Южна Америка, Австралия и някои острови на Азия. Трудно за отглеждане, дървото расте върху плодородни, рохкави почви, с постоянна температура 20-28°.C, достига до 10-15 м височина. Дава плодове два пъти годишно - основната реколта е през октомври-февруари и междинно - през май-юни. Плодовете съдържат семена (какао-бобове) с променливо количество какао. Те могат да бъдат кръгли, плоски, изпъкнали и са със сивкав, синкав или кафяв оттенък. Едно хубаво, здраво дърво може да дава до 2 кг бобове в годината.

Какво съдържа какаото?


  • Мазнини - какаовите зърна съдържат голям процент масло (бутерумкакао). В състава на какаовото масло влизат глицидите на палмитинова (23-25%), стеаринова (31-34,5%), олеинова (39-43%) и линолова (до 2%) киселина. Маслото на какаото представлява еднородна, сравнително плътна хрупкава маса с жълтеникав цвят. Има слаба миризма и приятен маслен вкус. При температура 30-34° С се превръща в прозрачна, масловидна и жълтеникава течност. Трябва да се съхранява в подходяща опаковка, за да се избегне гранясването му. Високото съдържание на мазнини отличава какаовото питие от всички останали ободрително действащи питиета. Благодарение на тях то има висока калорична и хранителна стойност.
  • Растителен протеин - сравнително богато е на белтъчни вещества, като това зависи от сорта. Въпреки голямото разнообразие на аминокиселини в какаовия протеин и прибилизетелно количество на чист белтък от 25%, какаото и обикновеният шоколад не са такъв важен източник на протеин, както би могло да се очаква. Това е така, защото под 40% от протеините биват наистина използвани от тялото и някои от тях се губят или преобразуват при обработката им.
  • Захар - какаовото зърно съдържа доста въглехидрати, но повечето от тях са скорбяла, разтворими и неразтварими фибри. Много малка част са прости захари. 100 грама какао на прах съдържа около 37- 40 г въглехидрати.
  • Антиоксиданти - какаовите зърна съдържа полифеноли (близки до тези във виното), които от своя страна имат добри антиоксидантни свойства, полезни за здравето. Тези съединения се наричат флаванойди и включват катехин, епикатехин и процианидин. Флавоноидите повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.
  • Теобромин - Теоброминът е много лек стимулант с леко диуритично действие. Важно е да се знае, че той може да е токсичен за животни като кучета, котки, папагали и коне.
  • Кофеин - какаовите зърна съдържат малко количество кофеин, много по-малко от кафето или дори чая.
  • Фенилетиламини - те са слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от самото човешко тяло допамин и адреналин.
  • Серотонин - какаото и шоколадът могат да повишат нивото на серотонин в мозъка.
  • Основни минерали - какаовите зърна са богати на много основни минерали, включително магнезии, калци, желязо, цинкмед, калии и манган.
  • Витамини - A, B1, B2, B3, В5, C, E.
За разлика от кофеина теоброминът не повишава работоспособността, но спомага за по-бързото възстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо напрежение (при космонавти, водолази, летци, спортисти, миньори и др.). Несъмнено това се отнася и за хора, заети с усилен умствен труд. Този ефект на какаото се дължи не само на голямата му калоричност и малките количества кофеин, съдържащи се в него, но преди всичко на стимулиращото въздействие на теобромина върху централната нервна система. Високо е и съдържанието на танинови вещества - около 5%; на пектинови вещества, на въглехидрати.

Ползи за здравето

  • В зърната на какаото се съдържа много полезно вещество - флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка.
  • Какаото сваля кръвното налягане.
  • Ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета.
  • Помага при хора с депресия или при предменструален синдром.

Странични ефекти и предозиране

Поради голямото съдържание на мазнини какаото не се понася добре от жлъчно и чернодробно болни, от страдащи от различни храносмилателни смущения (гастрити, ентероколити и др.). При употреба в по-големи количества какаото може да причини раздразване на лигавицата на стомаха, изразено по-силно у хора, които страдат от гастрит, заболявания на червата, черния дроб и жлъчните пътища. Доказано е, че 15 г какао на прах, разредено с 300 мл. вода, причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха. Ако същото какаово питие бъде приготвено с прясно мляко, то напуска по-бавно стомаха и дразненето е по-слабо.
Какаото съдържа висок процент оксалова киселина, поради което е неподходящо за хора, предразположени към образуване на оксалатни пясъци и камъни в бъбреците. Понякога причинява алергични смущения: копривна треска, екземи, мигрена, хемороидални кризи.
Източник:  http://www.bb-team.org

петък, 2 юли 2010 г.

Сладоледът не само разхлажда, но и лекува

  • Утолява на жаждата в жегите е много по-стабилен и дълготраен от всяко друго питие.
  • Студеното изкушение свива кръвоносните съдове и така нерядко помага при болки в гърлото.
  • Децата, боледуващи от сливици, е добре да ядат сладолед през лятото, за да се каляват.
  • Сладоледа води до отделянето на серотонин – медиатор в нервната система, който отговаря за доброто настроение.
  • В млякото се съдържа Л-триптофан, който е природен транквилант. При високи температури това вещество се разпада, а в замръзналия сладолед го има в изобилие.
  • Сладоледът не само е вкусна добавка към храната, но дори укрепва имунната система.

Състав на сладоледа-знаем ли какво ядем?!



По основните си съставки сладоледът се дели на 3 вида: млеченсметанов и плодов. Към него може да се добавят различни продукти в зависимост от вкуса и предпочитанията на клиента – шоколад, плодове, орехи, фъстъци, бадеми, бисквити, йогурт. Той съдържа белтъчини, мазнини (млечни и растителни), въглехидрати (захароза, млечна захар (лактоза), плодови захари), витамини и минерални соли.
Млечният сладолед съдържа около 4% мазнини, сметановият – 10%, а плодовите или не съдържат мазнини, или те са много малко – 1-2%. Затова пък сметановият сладолед съдържа 16% захар, млечният – около 20%, а плодовите, освен сокове и стабилизатори, около 25-30%. Шоколадовият сладолед съдържа 6% шоколад или 2-2,5% какаоСладоледите с ядки съдържат 6-10% орехи, фъстъци, лешници и др. В състава му влизат и допълнителни вещества – оцветители, ароматизатори, емулгатори, стабилизатори. Доста стабилизатори са от растителен произход, а техният ефект върху тялото стои все още неизяснен. Благодарение на тях сладоледът е пухкав като сняг и се топи по-бавно.
100 г сладолед съдържат около 160 калории. Като се има предвид, че един сладолед (на клечка или във фунийка) тежи 60-70 г, калориите му са колкото в чаша Кока-Кола или натурален сок. Въпросът е кое ще предпочетете. 

четвъртък, 1 юли 2010 г.

Първо шоколада, после работата





Каква е причината трескаво да обикаляме рафтовете в търсене на любимата храна? 
Как става така, че при вида на познатата опаковка и вече започва слюноотделяне и почти усещаме незабравимия вкус?
Учените са установили, че причината за вкусовите предпочитания на хората се дължат на образите, които извикват в съзнанието си. Когато хората искат конкретна храна или продукт в мислите им се появяват ярки и конкретни образи. Това отнема доста от психичната енергия.
Невролозите обясняват, че когато искаме точно определена храна, то това ни желание ангажира доста голяма част от мозъчните ни ресурси. Както можете да се досетите опитите са правени с шоколад – повечето хора не могат да устоят на мисълта за парченце шоколад.
Не ви ли се е случвало, когато наоколо има шоколад да не можете да се съсредоточите върху работата си или върху разговора? Мислите ви са само в онова кафяво блокче на масата и не можете да се концентрирате върху нищо друго докато не изчезне и последното парченце.
Другият още по-неприятен вариант е вълчият глад. Някои хора стават направо отвратителни когато са гладни – заядливи, раздразнителни и хапливи – да не са ти шефове или роднини – или каквито и да са, само да са далеч от нас в този ужасен период.
В този момент те не могат нито да работят, нито да комуникират нормално, докато не потушат глада.
Работодателите може би трябва да се съобразят с тези особености на човешката психика и да осигурят бърз достъп до храна на подчинените си.
Източник: Az-jenata.bg