Скъпият ръчен шоколад отстъпил на достъпните масови бонбони. Драстичното спадане на цената му, пък, отворила възможност за кулинарни експерименти. Скоро той се появил не само във форма, образ и подобие, а станал популярен и като съставка на други сладкиши, като пасти, торти, или пък кекс.
И така и до днес. Интересен факт е, обаче, че какаото още се отглежда на ръка. Докато машините са успели да подобрят всеки един друг етап от обработката му, този е останал незасегнат вече трето хилядолетие. Производителите на шоколад все още закупуват ръчно отгледано, ферментирало и изсушено на ръка, както и ръчно пакетирано какаово семе.
Най-голям ден за днешното световно разпространение на сладката храна пък дали за голямо учудване, военните. Крак подела кралица Виктория, която изпращала на своите войници коледни подаръци с шоколад. През Първата световна война, той бил част от порциона на всеки американски войник.
До 1930 година вече съществували близо 40000 различни вида шоколад. При все това, той не е така популярен в цял свят, както в Европа и Америка. Много азиатски култури никога не развили истински вкус за шоколад, а и като че ли за сладкото като цяло. В интерес на истината, в Китай се пада 1 изяден шоколад на 1000 само в Британия. В Гана и Кот д’Ивоар хората също рядко го ядат и той не струва за тях повече от обикновената храна. Може би единствената страна, запозната изключително късно със шоколада, остава Япония, където той е донесен чак през Втората световна война и едва в днешни дни придобива известна популярност.
Но освен за приготовлението на шоколад, какаото се използва и в някои други области на бита. От забравени времена той е нещо повече от храна и служи както на здравето, така и на красотата (ако не преяждате много). Теоброминът разширява кръвоносните съдове, поради което яденето на шоколад се препоръчва при високо кръвно налягане. Какаовото масло от своя страна намира широко приложение в козметиката и отчасти във фармацевтиката, включително за обвивка на хапчета.
Шоколадът, като цяло, остава свързан и с множество религиозни празници. Дори и ние очакваме да ядем шоколад на Коледа. В Мексико, например, по време на Деня на мъртвите, той им се предоставя в дар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар