Дори по едно парче шоколад на седмица предпазва от инсулт, твърдят учени от университета в Торонто, Канада.
Изследване сред около 50 000 души установило, че тези от тях, които ядат шоколад, е 22% по-малко вероятно да получат инсулт от хората, които не ядат шоколад. А тези от тях, които са получили инсулт, но преди това са хапвали шоколад, е с 46% по-малко вероятно да починат в резултат на инсулта.
Смята се, че причината за това е, че шоколадът е богат на флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства, но изследователите от университета в Торонто искат да направят допълнителни проучвания. "Необходими са още изследвания, за да установим дали шоколадът наистина намалява опасността от инсулт или по-здравите хора просто е по-вероятно да ядат шоколад от останалите", заяви авторката на изследването Сара Сахиб.
източник: dariknews.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар