сряда, 31 март 2010 г.

ШОКОЛАДЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ НЕ?


Когато английската кралица изпращала хората си в Париж да и донесат шоколад, може би е ставало дума за даден вид лекарство за мъжете в двореца – това е напълно възможно, защото по това време виаграта не е била позната и така шоколада е могъл да я замести. 

  Смята се, че още древните ацтеки са използвали зърната на какаото за да увеличат силата си. След това се доказва, че са им били необходими от хигиенна гледна точка - за чистене на устата и зъбите. Когато били спохождани от краста или други нечистоплътни болести те сварявали какаови зърна и промивали с разтвора раните си. Така раните зараствали бързо и сигурно. 

  А френската кухня, прочута и днес е достигнала особен разцвет в приготовляването на изключително вкусните си десерти. Това е така, защото десертите съдържат в себе си доста шоколад. Само който вкусил шоколад с френски коняк, може да си представи какво е менюто в Рая. 

  Ако погледнем от страната на диетолозите трябва да споменем, че шоколадът е силно калорична храна, защото главната му съставна част е мляко и захар. Но ако не прекаляваме с него той не само че не е вреден, но се явява един полезен елексир за нас. 

  Като начало той е източник на енергия за нашия организъм, защото съдържа манган и калий, които осигуряват нормалното функциониране на нашите клетки. Децата, които се занимават със спорт, е добре да ядат шоколад. Не случайно, на спортисти преди тренировки и състезания се дава като добавка шоколад. 

  Още нещо важно е силата на шоколада да стимулира работата на сърцето. Какаовите въглхидрати и мазнини се усвояват веднага и поддържат дейността на сърцето. 

  Някои се притесняват от факта, че в шоколада има кофеин. В един малък шоколад кофеина е около 30 мг. За сравнение в  една чашка кафе има 180 мг. Докторите - кардиолози твърдят, че шоколадът подсилва сърцето и кръвоносната система, като помага и на имунната система. Това отново важи за умерени количества! 

  Други твърдят, че той е вреден за зъбите. Но за разлика от всички сладки неща шоколадовото масло предпазва глечта, бялото вещество на зъбите, от зацапване и пропукване. Все пак имайте в предвид, че е добре да измивате зъбите си след консумация. Шоколадът има също така силен дезинфекционен и анти-бактериален ефект. Така че той действа като малко известните препарати лестерин и склоп. Но за разлика от тях няма химически произход и не е отровен. 

     Шоколадът наистина е вреден в големи количества - от половин до два килограма на ден. Но 100-200гр. за ден не прави проблем, а ползата от него може да се почувства. Дали това е вярно или не със сигурност не се знае, но всеки може да опита и прецени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар