четвъртък, 24 юни 2010 г.

Диета за душата с шоколад и сладолед



Може и да е вярно, че от шоколада и от сладоледа се дебелее. Но, както казват мнозина, по-добре пухкав и доволен, отколкото кльощав и сърдит.
Неотдавна учените откриха още едно алиби за яденето на шоколад - лекува депресии и предменструален синдром и може да се използва вместо антидепресантите. По-лечебни са тъмните и горчиви шоколади, които стимулират отделянето на хормона на щастието - ендорфин. Освен това горчивият шоколад заради по-високото съдържание на биофлавоноиди подобрява работата на сърцето и кръвообращението на здравите хора.
Националната служба по здравеопазване дори получи препоръка да лекува безплатно жените с шоколад. (За радост на производителите на това "лекарство", както и на любителите му.)
Междувременно финландски учени пък съобщиха, че любителките на шоколад раждат по-щастливи деца. Според "Ню сайънтист" детето има много по-големи шансове да се роди здраво и щастливо, ако по време на бременността майка му яде шоколад. Заключението се базира върху изследване, в което са участвали 300 бременни жени и децата им след раждането. Дори жените, които по време на бременността са били в депресия, благодарение на шоколада са родили весели и нераздразнителни деца. На тези, които отбягвали шоколада, децата им не се усмихвали и плачели повече.
Лекарите не отдават, разбира се, всичко на шоколада, а по-скоро на факторите, които заставят жените да ядат сладки неща, докато са бременни.
А сред тези фактори е и сладоледът. (Ако не знаете, сладоледът е измислен от китайците преди около 3000 години, но като пресни плодове със сладък сос и лед. Марко Поло пренася този шербет в Италия. Сметановият сладолед като калорийна бомба обаче е създаден от френските кулинари от епохата на Наполеон III и доразвит от австрийците, чиято е идеята за шоколадовия сладолед.)
Още Хипократ е написал, че сладоледът лекува посърването. Едва наскоро обаче бе потвърдено експериментално, че сладоледът лекува стреса. Това става благодарение на млякото и сметаната, които съдържат едно естествено успокоително - триптофан. Лекарите предписват медикаменти с антиоксиданта триптофан при лечение на безсъние, депресии, за стабилизиране на настроенията и намаляване на чувството за безпокойство и страх.
Источник: novinar.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар