понеделник, 9 август 2010 г.

Шоколада, като афродизиак



От незапомнени времена шоколадът е свързван с любов и романтика. Маите боготворели какаовото дърво и го наричали „храна на боговете". Исторически данни сочат, че вождът на ацтеките Монтецума изпивал всеки ден по 50 чаши шоколад за подобряване на сексуалните възможности. Проучвания доказват, че шоколадът съдържа фенилетиламин и серотонин, които са вещества за „добро настроение". Те са естествени съставки и се отделят от мозъка, когато се чувстваме радостни, обичаме, преживяваме момент на страст и др. Черният шоколад е прословут със своето възбуждащо действие. Ароматът и горчивият му вкус изпращат сигнали директно към мозъка и така отделянето на хормони се ускорява. Той не съдържа холестерол, защото какаовото масло е с растителен произход.
Шоколадът създава чувство на еуфория, както когато сме влюбени. Освен въпросните две съставки, учени са установили, че шоколадът съдържа и вещество, имащо ефекта на марихуаната. Това вещество представлява невротрансмитер и се нарича анандамид. Неговата концетрация в шоколада е твърде малка, за да „надруса" човек, но е достатъчна, за да увеличи ефекта, който създават фенилетиламина и серотонина. Означава ли това обаче, че шоколадът създава сексуално желание? Вероятно не - но ако ни кара да се чувстваме добре, може да премахне задръжките ни и да ни направи по-освободени, защо да не го похапваме (разумно и с мярка-) Освен това шоколадът съдържа повече антиоксиданти отколкото червеното вино. Следователно тайната на страстта вероятно се крие в това да комбинираме и двете в подходящите дози.


Източник: Афродизиаците между храните http://www.bb-team.org/articles/3376/#ixzz0w5reQBYF

Няма коментари:

Публикуване на коментар