сряда, 14 юли 2010 г.

ШОКОЛАДА - FEEL GOOD


Повече от храна и по - малко от наркотик!


Един от най-приятните последици от яденето на шоколад е "доброто състояние на духа". Шоколада съдържа повече от 300 известни химикали. Учените са работили за изолиране на специфични химични комбинации, които може да обяснят на какво се дължи удоволствие от консумацията на шоколад.
Кофеинът е най-добре познат на тези химически съставки, той присъства в шоколада в малки количества. 

Теобромина е слаб стимулант и също присъства в малко по-високи количества. Комбинацията от тези две химични вещества (а вероятно и други) може да представи като "асансьор" към доброто настроение.

Phenylethylamine също присъства в шоколада. Всички тези стимуланти увеличават активността на невротрансмитерите (мозъчни химикали) в някои части на мозъка.

Докато стимулантите допринасят за временното чувство за добро състояние, има и други химикали и други теории, защо шоколада ни кара да се чувстваме добре. Може би най-противоречивите заключения идват от изследователи в Neurosciences институт в Сан Диего, Калифорния. 

Те вярват, че "шоколада съдържа фармакологично активни вещества, които имат същия ефект върху мозъка като марихуаната, и че тези химикали могат да бъдат отговорни за някои психози, свързани с шоколадовия апетит." 

Изолиранo е и друго вещество, невротрансмитер наричан още anandamide.
Интересното е, anandamide се произвежда естествено в мозъка. Изследователите обясняват, че тази констатация не означава, че яденето на шоколад е вредно,а по-скоро, че има съединения в шоколада, които спомагат да се чустваме добре.

Повече научни изследвания трябва да се направят, за да се разберат последствията на шоколада върху мозъка, което не пречи дотогава да се наслаждаваме на сладкото изкушение и да се усмихваме по-често, за да направим света около нас по-добър.


Няма коментари:

Публикуване на коментар