вторник, 13 юли 2010 г.

Шоколадовите хълмове



Почти всички деца биха се зарадвали ужасно много, ако видят планина от шоколад. А какво ще кажете за 1, 268 хълма от шоколад?


Би било прекрасна изненада. Да, обаче нещата не стоят точно така, защото става дума за една от най-големите туристически атракции в Бохол, Филипините - Шоколадовите хълмове. Още с пристигането си там, веднага ще се уверите, че изобщо не иде реч за нещо, което е направено от човешка ръка, както си мислят повечето хора, когато видят картичка на Шоколадовите хълмове


Името "шоколадови" идва от цвета на тревата по тях, която по време на сухия период от годината е точно с цвета на шоколад. Хълмовете са с конусовидна форма, с приблизително еднакви размери, на височина от 30 до 50 метра и заемат площ от около 50кв. км.. 
Геолозите все още спорят за произхода на хълмовете, макар най-тиражираната версия да е, че те са резултат на ерозия.



Естествено, в Бохол ще ви разкажат и две легенди за произхода на хълмовете. По-известната е за двамата гиганти, които се замеряли с камъни и големи скални отломки  След края на продължилата близо два дни битка, двамата се почувствали напълно изтощени и скоро забравили защо изобщо започнали да се бият и си тръгнали като приятели, забравяйки обаче да разчистят хаоса, който създали -това, което всички днес познават като Шоколадовите хълмове

По-романтичната версия е за гигант, наречен Арого, който се влюбил в смъртната Алоя. Когато Алоя умряла, Арого силно тъгувал и плакал и огромните му сълзи се посипали по земята и после се втвърдили, превръщайки се в Шоколадовите хълмове, като доказателство за вечната му скръб.



От Тагбиларан (главният град в Бохол), трябва да стигнете до автобусната спирка  в Дао и от там да хванете автобуса за Кармен. Там хората ще ви упътят кой точно автобус трябва да хванете. Добре е да хванете най-ранния и да помолите шофьора да ви спер до комплекс Шоколадовите хълмове, който е на 4 км. преди град Кармен. От там е нужно  да повървите около 10 минути пеш, за да стигнете до хълмовете.




Източник: idi.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар