четвъртък, 1 юли 2010 г.

Първо шоколада, после работата





Каква е причината трескаво да обикаляме рафтовете в търсене на любимата храна? 
Как става така, че при вида на познатата опаковка и вече започва слюноотделяне и почти усещаме незабравимия вкус?
Учените са установили, че причината за вкусовите предпочитания на хората се дължат на образите, които извикват в съзнанието си. Когато хората искат конкретна храна или продукт в мислите им се появяват ярки и конкретни образи. Това отнема доста от психичната енергия.
Невролозите обясняват, че когато искаме точно определена храна, то това ни желание ангажира доста голяма част от мозъчните ни ресурси. Както можете да се досетите опитите са правени с шоколад – повечето хора не могат да устоят на мисълта за парченце шоколад.
Не ви ли се е случвало, когато наоколо има шоколад да не можете да се съсредоточите върху работата си или върху разговора? Мислите ви са само в онова кафяво блокче на масата и не можете да се концентрирате върху нищо друго докато не изчезне и последното парченце.
Другият още по-неприятен вариант е вълчият глад. Някои хора стават направо отвратителни когато са гладни – заядливи, раздразнителни и хапливи – да не са ти шефове или роднини – или каквито и да са, само да са далеч от нас в този ужасен период.
В този момент те не могат нито да работят, нито да комуникират нормално, докато не потушат глада.
Работодателите може би трябва да се съобразят с тези особености на човешката психика и да осигурят бърз достъп до храна на подчинените си.
Източник: Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар