петък, 16 април 2010 г.

Тъмен шоколад-добър за пациентите при заболяване на черния дроб

Лекарите скоро може да предписват доза черен шоколад за помагане на пациентите с чернодробни заболявания, според ново испанско проучване. 

Изследването показва, че от тъмния шоколад може да се възползват пациенти, страдащи от цироза на черния дроб и от опасно високо кръвно налягане в корема.

Черния шоколад съдържа мощни антиоксиданти, които намаляват след хранене  кръвното налягане в черния дроб (или портална хипертония), свързани с повредени кръвоносните съдове черния дроб (ендотелна дисфункция).

"Както и модерните технологии и високата наука, е важно да се проучи потенциала на алтернативни източници, които могат да допринесат за цялостното благополучие на пациента, "професор Марк Thursz Д-р FRCP, заместник-секретар на EASL и професор по хепатология, в Кралския колеж в Лондон каза.

"Това изследване показва ясна връзка между яденето на тъмен шоколад и портална хипертония и демонстрира потенциалната важност на подобряването на управлението на пациенти с цироза, за да се сведе до минимум появата и въздействието на края чернодробно заболяване етап и свързаните с нея рискове смъртност ", добави той.

По този начин яденето на черен шоколад може в крайна сметка да предотврати потенциалната заплаха за пациенти с цироза.

В проучването, 21 пациенти с чернодробни заболявания  са били избрани да получават течна храна, съдържащи бял шоколад или едната от които съдържа тъмен шоколад. Различни измервания са взети преди хранене и 30 минути след това.

Тъмните храна шоколад води до по-малки покачване на кръвното налягане в черния дроб.

Бял шоколад не съдържа какао, флавоноиди, които имат антиоксидантно свойство.

В Проучването бе на Международната конференция за черния дроб CongressTM 2010 г., на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на черен дроб във Виена, Австрия. 



Източник: The time of India

Няма коментари:

Публикуване на коментар