сряда, 14 април 2010 г.

ШОКОЛАДЪТ НЕ Е САМО ЗА ЯДЕНЕ - СТАВА И ЗА ЧЕТЕНЕ! ;-)


Има нещо много символично в начина, по който в България се празнува 14-ти февруари. Една част от българите тогава отдаваме почит на виното. А една все по-голяма част пък от години празнуват на този ден Денят на влюбените като най-честата ни асоциация с този празник са… шоколадовите сърца, които точно покрай този ден са наводнили всички магазини.
Връзката между виното и шоколада не е чак толкова необичайна. Все пак и двете са продукт на ферментация. На гроздови зърна – при виното. И на зърна от какао – при шоколада. И както всеки друг продукт на ферментацията – и виното и шоколада ни замъгляват съзнанието. Понякога – фатално. (Важи и за хората, за които по принцип се казва, че нямат никакво съзнание… даже при тях важи още повече).
Още по-общата черта между виното и шоколада е, че и двете се считат за изкушения. И са тайното мъжко оръжие (поотделно или в комбинация) за достигане до сърцето на дамата. Или други нейни важни органи…
Но аз съм се разписал за шоколада не точно по повод на Свети Валентин. (Между другото, този празник съществува някъде откъм 14-ти век насам, а шоколадът идва в Европа почти два века по-късно… което значи, че самият светец никога не е опитвал от сладкото изкушение, а и че оригинално празникът е бил свързван все пак с виното).

Източник: Blog Challenge

Няма коментари:

Публикуване на коментар