сряда, 28 април 2010 г.

Шоколадът III част

Какаото се превръща в ценен европейски внос. 




Първият контакт на Европа с шоколада се свързва със завладяването на Мексико през 1521 г. Испанците бързо оценили стойността, придадена на какаото, и имали възможност да наблюдават ацтекския обичай на пиене на шоколад. В резултат на това, съвсем скоро корабите им започнали да извозват какаови семена към майка Испания. Скъпият вносен продукт, както обикновено се случва, се превърнал в елитарен приоритет и символ на положение на европейските високи класи за следващите около триста години.

В световна сензация обаче се превърнал подсладеният шоколад. В родината си испанците също започнали да приготвят горчива напитка, която подправяли с канела. Но тя не паснала съвсем на по-различния европейски вкус и скоро започнали да я подсладяват със захар. В интерес на истината, иберийците успели да запазят тайната на шоколада за близо век, преди остатъка от Европа да се усети какво пропуска. Сладкият шоколад бързо се превърнал в последна мода из целия стар континент. При все това, продукт на изключително скъпите вносни захар и какао, той останал привилегия само на червивите с пари европейци. Например във Франция шоколадът бил достъпен единствено за членовете на кралския двор. 



Подобно на маи и ацтеки – нали знаете, че малко неща се променят в историята, а само се повтарят – европейците също изобретили свой специален протокол за сервирането и консумацията на шоколад. Те дори изобретили съответни порцеланови и сребърни сервизи и чаши за шоколад, които за дълго време служили като символ на заможност и могъщество. Развили се и първите какаови плантации, които да задоволят незадоволимото европейско гърло. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар