петък, 14 май 2010 г.

Шоколадът е лекарство!


Можете да си отдъхнете – дори да прекалите с шоколада, няма да нанесете особена вреда на организма си, особено ако наблегнете на тъмния шоколад. Какаото, което се съдържа в любимия ни продукт, е с високи нива на антиоксиданти и теобромин, които имат благотворен ефект върху настроението ни и нервната ни система като цяло.

Тези факти са отдавна известни, а новината е, че последни изследвания за въздействието на какаото показват, че то е подходящо дори за лечение на някои болестни състояния на организма. Приемът на натурален шоколад например, потиска кашлицата, а какаовият прах се добавя като активна съставка в храни за диабетици.

Наскоро индийски специалист от университета в Гана, Индия, обяви пред британските медии, че натуралното какао на прах помага превантивно против малария. “Разболявахме се със семейството ми веднъж в годината от малария. Но откакто приемаме по 2 чаши какао смесено с топла вода на ден, вече не боледуваме”. Професор Адаи препоръчвал на пациентите си между 2 до 5 чаши дневно разтворено неподсладено какао против маларията. Негови колеги ползвали същото средство и при други болести – за подобряване на зрението, против астма и др.

В Лондон друг професор от известна клиника за лазерно лечение на зрението дава на пациентите си тъмен шоколад 30 минути преди операция. “Пациентите, които са приели шоколад преди това, са спокойни и концентрирани, за разлика от тези на успокоителни, които губят концентрацията си”.

Влиянието на какаото върху настроението ни също не е само плод на митове. Психиатрите отдавна препоръчват малка доза тъмен шоколад дневно като лек антидепресант. Доказано е, че така нивата на серотонина и допамина се покачват и се отразяват пряко върху психичното ни състояние, пораждайки чувство на щастие. Шоколадът (или по-скоро разтвореното във вода какао) се е използвал в миналото като стимулант, афродизиак, диуретик и лечение на меланхолия.

Време е значи лекарите официално да започнат да предписват шоколадови хапчета вместо антибиотици. Сигурно тогава няма да имаме търпение да се разболеем!

Източник::  http://www.arenabeauty.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар