сряда, 12 май 2010 г.

Шоколадът IX част

Скъпият ръчен шоколад отстъпил на достъпните масови бонбони. Драстичното спадане на цената му, пък, отворила възможност за кулинарни експерименти. Скоро той се появил не само във форма, образ и подобие, а станал популярен и като съставка на други сладкиши, като пасти, торти, или пък кекс.

И така и до днес. Интересен факт е, обаче, че какаото още се отглежда на ръка. Докато машините са успели да подобрят всеки един друг етап от обработката му, този е останал незасегнат вече трето хилядолетие. Производителите на шоколад все още закупуват ръчно отгледано, ферментирало и изсушено на ръка, както и ръчно пакетирано какаово семе.

Най-голям ден за днешното световно разпространение на сладката храна пък дали за голямо учудване, военните. Крак подела кралица Виктория, която изпращала на своите войници коледни подаръци с шоколад. През Първата световна война, той бил част от порциона на всеки американски войник. 



До 1930 година вече съществували близо 40000 различни вида шоколад. При все това, той не е така популярен в цял свят, както в Европа и Америка. Много азиатски култури никога не развили истински вкус за шоколад, а и като че ли за сладкото като цяло. В интерес на истината, в Китай се пада 1 изяден шоколад на 1000 само в Британия. В Гана и Кот д’Ивоар хората също рядко го ядат и той не струва за тях повече от обикновената храна. Може би единствената страна, запозната изключително късно със шоколада, остава Япония, където той е донесен чак през Втората световна война и едва в днешни дни придобива известна популярност.

Но освен за приготовлението на шоколад, какаото се използва и в някои други области на бита. От забравени времена той е нещо повече от храна и служи както на здравето, така и на красотата (ако не преяждате много). Теоброминът разширява кръвоносните съдове, поради което яденето на шоколад се препоръчва при високо кръвно налягане. Какаовото масло от своя страна намира широко приложение в козметиката и отчасти във фармацевтиката, включително за обвивка на хапчета.

Шоколадът, като цяло, остава свързан и с множество религиозни празници. Дори и ние очакваме да ядем шоколад на Коледа. В Мексико, например, по време на Деня на мъртвите, той им се предоставя в дар. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар